Jutissemestern

Hej igen!
Nu är jag tillbaka i regniga Jämtland. Fast det regnade inte igår när vi kom hem, då var det jättefint ute. Jag hade mycket kul där uppe hos Killer. Simmat har jag gjort varje dag, en av dagarna rodde människorna i en båt och gjorde oss sällskap på sjön. Jag brydde mig inte så hårt, jag simmade mina egna vägar men Blixtra jagade båten och skrek som när hon jagar någon i skidspåret...Ojojoj vilket oljud hon förde. Killer klev upp på land och spanade på fågel istället. Birk har åxå lärt sig simma hjälpligt, alla inom n kilometer blir inte närstänkta längre;-)

En dag hade vi lite släktträff för då kom min bror Kajse och hälsade på. Kajse var kär i mig som vanligt och jag läxade upp honom efter noter. Synd bara att han är så stor, jag skulle behova en liten pall att stå på så jag når upp ordentligt när jag ska nafsa han i nosen. Jag måste bara passa på att mopsa mig när någon luktar lite osäkerhet. Det är så sällan jag får vara boss så det är liksom bara att passa på. 
Lillebror Liam, 5 månader, hade vuxit och var riktigt rolig. Vi är ungefär lika stora (små??) vi två och jag kan morra och styra lite med honom när vi busar. Fast ibland kommer moster Blixtra och talar om att ingen annan än hon morrar i HENNES hus... Ja då är det bara att böja sig, hon har fyra år och 6 kg på plussidan mot mig. :-/

Annars så hände inte så mycket. Vi var ut och sprang en kväll och våra människor cyklade. Birk sprang snabbast av alla. Människorna var ute själva en del på dagarna och kom tillbaka med fula slemmiga grejer som dom kallade fisk. Så luktar inte den fisk jag ätit!

Nu är det lydnad som gäller säger matte. Både kul-lydnad till nästa tävling och lydnad till jakten. När hon blåser i en pipa så måste jag stanna hur många fåglar som än flyger runt mig. Svårt.

Nu ska jag lägga mig och sova hos matte en stund. Hon har varit borta och jobbat hela natten så nu ska vi mysa ordentlig.
Snart får jag bredband! Jag gillar inte riktigt snart, jag gillar nu bättre...
Simma lugnt! Kickan

Vilse

Åhhh hela förmiddagen kliade det i benen. Jag var så otåligt så jag var tvungen att springa och bita Birk i benen. Det hela urartade till en ordentlig bus-kapplöpning runt på gården. Vi skulle kunna titulera oss professionella mossrivare! Matte blev inte så glad så vi fick gå in. Då lekte jag låna toffel och jag hittade fyra fina tofflor som jag bar till bädden och vaktade.
Till slut gav matte med sig och tog fram cykeln. Hon tänkte att hon kunde cykla med sin onda fot. Det verkade gå rätt så bra för jag fick springa jättelänge. I över en timme tror jag. Jag fick springa lös i skogen alldeles ensam för Birk var inte med. Gud så skönt det var. Men sen, helt plötsligt var matte borta. Jag var alldeles ensam mitt ute på ett stort hygge och kunde bara inte komma på åt vilket håll hjulspåret jag lämnade matte i var. Hjälp!! Det blåste från helt fel håll så jag kunde inte känna lukten av henne ens. Då hörde jag en vissling så jag skällde: "här är jag" och då visslade det igen. Jag sprang allt jag kunde åt det hållet och där var matte välbehållen bredvid cykeln. Vilken tur att jag hittade igen matte så hon inte blev kvar där ute. Efter det höll jag ordentlig koll på henne så hon inte skulle virra bort sig.

Matte har hållit på hela kvällen och packat en resväska. Jag försökte hjälpa henne så hon inte skulle glömma tofflorna. Så nu måste jag ha människorna under ständig uppsikt så att dom inte glömmer mej vart dom nu ska... Birk verkar vara av samma åsikt, han hjälper mig att vakta dom nu medans jag skriver. Nu ska jag smyga mig ner och inta min självklara plats i värdens centrum (i soffan). Vi hörs / Kicko

semester

Jaaa jippie jag ska få åka på semester. Vi ska åka till Jutis (Arjeplog) nästa vecka. Hela familjen ungefär, ialla fall matte och hennes föräldrar och jag och Birk. Där uppe bor flera släktingar och kompisar till mig. Först är det Killer, min tvillingbror (eller kanske tolvling....) å sen är det moster Blixtra (hon är lite farlig) och så min lilla halvbror Liam (barnrumpa) och till sist Sacco som är gråhund och riktigt trevlig för att vara så lurvig.
Dom bor där brevid en sjö så vi kan bada varje dag, och massor med skog så vi kan springa. Tänk vad kul vi ska ha. :-)
Idag har jag badat på flera olika ställen i älven. Det var lite spännande för vattnet rör sig så åt ena hållet går det jättefort och tillbaka är det riktigt jobbigt. Men som vanligt fick jag varken bada eller springa tillräckligt mycket. Det kliar verkligen i benen nu. Behöver springa av mig snart. Jag tuggar kottar i ren frustration.
Jag och moster Blixtra                  
Killer till vänster med beundraren Birk 

Nä nu är det nog dags för min skönhetssömn. Sov sött!

Dagen efter

Håhå vad bra jag är!!! Igår gick jag mitt första jaktprov. Första delen som är eftersöksgrenar åtminstone... Jag blev godkännd och fick jättebra poäng. 10 på spår och 9 på vattenapportering. !0 är det hösta man kan få så det var ju bra. Egentligen var det bara matte som var nervös, jag vet ju vad jag kan. Visst kan jag erkänna att det är lite svårt att sitta still vid strandkanten när jag vet vad som väntar. Så plasker det till och smäller å då är det ju lite naturligt att det rycker i kroppen visst? Men jag satt still igår och var jätteduktig. Som belöning fick jag simma runt som jag ville i sjön när alla var färdiga. Sen var jag hungrig och lite trött, fast jag kunde ju ha simmat en liiten stund till...

Idag har det varit rätt tråkigt. Matte är inte bara långsammare på kryckorna hon är dessutom tråkigare. En liten promenad i skogen är allt jag fått göra idag. Jo vi har ju varit lösa på gården hela förmiddagen, jag och Birk, och busat och jagat tallkottar. Men det räknas inte riktigt. Nu har det dessutom börjat regna och då vill jag inte vara ute om det inte är något viktigt på gång.

Efter helgen ska jag, Birk och matte "flytta" tillbaka till vår egen lägenhet. Toaletten påstås vara klar så matte kan bo där. Varför kan inte hon uträtta sina behov ute som vi? Bada kan hon ju göra i sjön, det är jätteskönt! Jag förstår inte riktigt såntdär. 

Det här är en bild på den fina truten jag fick med mig hem efter träningen förra veckan. Jag vaktade den jättenoga men en morgon var den försvunnen endå. Hmpf...
280875-5

Jag undrar jag om inte dom där tvåbentingarna har något med saken att göra.

Nehej, nu ska jag se om jag kan hitta nåt trevligt att sysselsätta mig med. (Tigga mat, leka gömma toffeln eller kanske sova en stund?)


GrrrrrrMorr

Jag är lite (läs MYCKET) irriterad på datorn. Jag skrev och lade in bilder igårkväll men när jag skulle spara så bara försvann allt. Nu minns jag ju inte längre vad jag skrev så jag får väl hitta på något nytt.

Matte har ialla fall brutit foten. Klantigt och vi hundar var inte ens det minsta skyldiga. Så nu hoppar hon runt på kryckor och är mer långsam än vanligt.

Igår hoppade hon med oss ner till vattnet så vi fick bada. Jag simmade minsann i 30 minuter innan jag blev upptvingad. Jag älskar att bada. Jag leker att jag är en såndär fågel som simmar på vattnet och fångar en fluga ibland.
Apporterade gjorde jag två gånger också, det gick bra. Det svåraste med att apportera i vatten är att vänta tills matte säger att jag ska göra det. Jag vill spara lite tid och rusa direkt när det plaskar. Vi ska göra något prov imorgon, eftersöksgrenar som är apportering i vatten och spår med apportering på land. Jag vet att jag är snabbast av alla hundarna om inte matte var så trög med kommandot! Fast matte säger att det inte handlar om att komma först uten att göra rätt osv... Men kan man inte få göra rätt och snabbt? Då skulle jag hinna fler gånger!
 
Förresten ska vi nog inte flytta till Gällivare i höst. Matte varkar ha ändrat sig. Jag låtsas som jag inte vet nåt, håller bara koll ifall hon skulle packa så hon inte glömmer mig. Det är enklast så. Jag kan gärna bo kvar här fast det vore kul att få åka och hälsa på Killer lite åtminstone.
Vi ska kanske åka och hälsa på i början av september eller så. Jag ska få träna att jaga på fjället å så ska jag kanske gå ett så kallat jaktprov. Jag vet inte riktigt vad det är men vi får se. Springa på fjället tycker jag om det vet jag!

Jippi

Tjena moss!
Gissa vad, igår översteg träningspasset alla mina förväntningar. Det var väl värt att vänta hela dagen på....
JAG FICK DRA!!!! Jag drog matte på cykeln på en grusväg. Åhh så kul det var. Åt skogen med all lydnad och jakt och tjafs, att dra är helt enkelt det bästa som finns. Sådetså. Dessutom fick jag bada när vi vände på grusvägen. Himmelrike.

Imorse tog matte cykeln och oss båda hundar och for ut på den vanliga svängen, men halvvägs svängde hon åt ett helt annat håll åsså slutade det med att vi fick springa i över en timme. Det regnade idag åxå men det gör inget när man springer. Matte sa att hon cyklat 13 km. Jag å Birk sprang längre garanterat. Birk springer så jag blir trött bara av att se han. Var jag sådär som ung? Förmodligen  -fast numer är jag så cool att jag knappt känner igen mig själv. Tappar bara behärskningen när selen, cykeln eller jakttäcket kommer fram. Eller när det finns vatten att bada i och döda fåglar att hämta eller att det smäller (vilket brukar betyda döda fåglar).

Jag ska försöka lägga in lite fina bilder på oss men det är så tålamodskrävande. Jag hatar att vänta på saker -och ladda upp bilder verkar ta en himla massa tid. Ska försöka nån dag... Vad som är ännu svårare är ju att ta bilderna med kameran.

Jag ta och ladda inför spår och vattenträningen imorgon. Matte påstår att det är dags att jag fixar bruksgrenarna i öppenklass på ett prov nu. Får jag bara göra på mitt sätt skulle dåt gå alldeles utmärkt och framförallt snabbt. Men människor verkar tycka om att dra ut på saker och vänta, vänta.... Säkert bara för att retas!

Nu ska jag ta dom fina röra tofflorna med mig och sno en plats i soffan. Mat verkar det inte  vara på gång ännu.
Ha det bra i regnet /Kicko

vaddå lydnad?

Idag gick jag ett sånt där lydnadsprov med matte. Det regnade. Det var inte så roligt. Varför ska man kliva upp tidigt på morgonen och fara iväg för att traska runt på en blöt gräsplan i regnet? Människor är inte kloka. Att jag dessutom skulle göra det INNAN dagens springtur..... Nä nä nä. Försök inte. Och det gjorde jag inte heller.
Matte blev nog lite sur, hon visste inte vad hon skulle ta sig till när jag inte gjorde som vi brukar göra.  Tänk att allt hänger på mig. JAG måste ta ansvar för att göra träningen rolig och se till att matte kan gå sina svängar på gräsplanen. Bara att inse, utan mej är matte ganska så hjälplös. Ska fundera på att vara lite schysst nästa gång -om lönen är den rätta det vill säga....;-)

Jag fyllde tre år i fredags och omräknat i människoår så är jag 21, alltså vuxen och myndig. Jag fick  tuggben och revbensspjäll i födelsedagspresent. Och så ringde jag och grattade min bror Killer som hade glömt att vi fyllde år!!

Matte har surrat om spår och vattenträning på tisdag. Hoppas att det är snart, jag tror åtminstone att tisdag kommer ganska snart efter det som kallas helg. Jag längtar iallafall efter att få simma och hämta fåglar ute i vassen. Där behövs inte ens någon muta!

Men nu vill jag mest av allt ut och springa. Det spritter i benen och blir bara kalabalik i hjärnan om jag inte får springa. Jag hoppas matte väljer mig och bara mig som träningssällskap idag. Eftersom jag är lite ansvarsfull och mogen(!?!) får jag lite friare regler när inte vettvillingen Birk är med. 
Jag ska be snällt så får vi se. För hon kan väl inte kasta bort en hel dag utan att jag får ut och springa? Det vore ett förfärligt slöseri.


Jag har hört en grej till. I september åker vi upp till Gällivare och ska bo där tills i slutet på december. Jag vet inte vad jag tycker riktigt. Jag, Birk och matte ska bo hos min bror Killer och hans människa. Mmmmm jaaaaa joooo... Får jag följa på ripjakt och sen ut och dra pulka så går jag med på det! Dessutom har Killer bredband hemma fastän han får aldrig använda det. Jag tänker använda det.

Jaha.. Nu säger matte att hon ska ut och springa med Birk. Nej vänta så kan hon inte göra. Yyyyl, neeeeej snälla?
Ok hon lovar att cykla med mig efteråt... På en ny grusväg ute i skogen. Hmmm okay då. Det kan jag väl gå med på. Cykel är bra för då kan det gå lite fort. Min matte springer verkligen inte fort. Hon borde springa med mig varje dag flera mil så skulle kanske hon också lära sig att springa som jag.
Hopp & hej från llilla mig!

tjena tjena

Nu har det äntligen slutat regna så att jag kan ligga och mysa i solen igen. Jag har fått varit ut och sprungit en stund idag, det var nödvändigt... Matte cyklade så först åkte vi ner till älven där jag simmade en stund och plaskade runt lite. Jag bara älskar vatten! Sen cyklade hon (matte) den där lilla 6-km rundan med mycket grusvägar så jag kunde springa ganska fritt vissa bitar. Där det var människor eller trafik var det bara att springa bredvid cykeln. Jag tror jag och Birk gav matte en match i början, vi är ju två som kan hjälpas åt att testa gränserna. Tror hon var aningens irriterad där ett tag men vi lugnade oss till slut. 
Det var samma visa härom dagen är vi var ute och sprang alla tre. Jag och Birk fick vara lösa men matte envisas alltid om att vi ska hålla oss i närheten och vad hon menar med närheten är ju som att springa på fötterna hennes (eller åtminstone inom femtio meter men de är ju sak samma...)
Jag tycker, och har tagit upp med ordföranden (matte), att JAG som är snäll kan springa lite som jag vill och så kan hon hålla på och tjafsa med Birk istället. Tyvärr så röstades förslaget ner enhälligt av -just det- matte... 
Ibland är det skönt att hon tar kommandot men ofta tycker jag att hon är lite väl "styrig". När hon gör nåt kul vill jag gärna vara med och göra som hon vill men när hon gör typ ingentig är det ju så himlans tråkigt. Dessutom springer hon sakta!!!

Ja nu har jag fått klaga lite. Det känns lite bättre. På det stora hela är jag nog rätt nöjd endå. 
Igår fick vi gå en promenad i koppel! Jo det är lite pinsamt, som en annan hund... Men jag vet ur man får ut det mesta möjliga från en koppelpromenad. Man springer till kopplet tar slut, när det tar stopp vänder man snabbt och springer tillbaka till matte åsså fram igen. Då hinner jag alltid en och en halv gång så långt som matte eller vem som är med. Funkar allra bäst med flexikoppel. Varning: skapar viss irritation hos människorna.
 
Nu ska jag gå ochh se om matte vill göra något kul med mig. Och så måste jag övervaka att min middag blir iordningställd. Det kurrar i magen nu. Jag tycker jag ska få mer mat!
Hopp å hej! /Kickolina

RSS 2.0